Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

Babeczki czekoladowo-kokosowe przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość porcji: 8

300 g mąki pszennej
310 g cukru
220 ml oleju
3 jajka
100 g wiórków kokosowych
75 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ganasz czekoladowy
180 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 85%, posiekanej
250 ml śmietany tortowej (48%)
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 25min. › Gotowe w: 55min.

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajka z olejem i mleczkiem kokosowym. Dodać mokre składniki do suchych składników i dobrze wymieszać. Dodać wanilię i kokos i znów dobrze wymieszać.
Wlać ciasto do przygotowanych foremek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
Przygotować ganasz czekoladowy: posiekaną czekoladą włożyć do miski. Śmietanę podgrzać na średnim ogniu i kiedy przy brzegach rondelka zaczną pojawiać się bąbelki, wlać ją do czekolady. Mieszać, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wstawić miskę do lodówki i odczekać, aż będzie całkiem zimna.
Gdy babeczki ostygną, wyjąć polewę z lodówki i dobrze roztrzepać trzepaczką. Dekorować babeczki ganaszem, wyciskając go z woreczka dekoratorskiego, lub po prostu rozsmarowując go nożem.
Ekstrakt waniliowy
Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation