Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

Babka Marmurkowa

•SKŁADNIKI•
Basia Extra Wypiek typ 550 ­
220 g
cukier ­ 150 g
cytryna ­ 1 sztuka
jajka ­ 3 sztuki
kakao ­ 1 łyżka ( 10 g)
olej słonecznikowy ­ 90 ml
proszek do pieczenia ­ 3
łyżeczki (15 g)
skórka z cytryny ­ 1 sztuka
sól ­ szczypta

WYKONANIE

Pracę proponuję rozpocząć do sparzenia wrzątkiem cytryny. Nie zaszkodzi operację wykonać dwukrotnie. W ten sposób pozbędziecie się z
cytryn konserwantów. Do miski wybijcie jajka, które powinny mieć temperaturę pokojową. Do jajek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie jajek dodając stopniowo cukier (1). Kiedy masa stanie się puszysta i jasna, kontynuując ubijanie, rozpocznijcie dodawać do ciasta olej (2). Teraz wyciśnijcie
z cytryny sok z cytryny (3)
i zetrzyjcie jej skórkę (4). Możecie również najpierw zetrzeć skórę, a następnie wycisnąć z cytryny sok. Ciasto ubijajcie jeszcze przez moment do
połączenia się składników. Teraz do ciasta dodajcie przesianą mąką oraz proszek do pieczenia (5). Przy pomocy łyżki całość wymieszajcie do
momentu kiedy masa na babkę stanie się gładka. Ciasto podzielcie na pół. Do jednej połowy dodajcie kakao i wymieszajcie ciasto do połączenia się
składników (6).
Ciasto do formy dodawajcie naprzemiennie, czyli raz dodajcie trochę jasnego ciasta i raz trochę kakaowego, aż do wyczerpania się składników (7)
(8). Do wykonania babki użyłam formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać. Jeśli używacie formy metalowej, przed dodaniem ciasta, wysmarujcie
ją masłem i oprószcie ją mąką. Nadmiar mąki usuńcie. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160­170 stopni. Babka musi się piec przez 40 minut lub do
suchego patyczka. Gotową, wystudzoną babkę marmurkową oprószczcie cukrem pudrem lub plejcie ją polewą czekoladową (9).

http://www.tapenda.pl/przepis/Babka_Marmurkowa/4131/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation