Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

desery - Z pamiętnika piekarnika


Czekoladowe babeczki z galaretką z truskawkami i bitą śmietaną


przepis na 6 sztuk
100 g mlecznej czekolady
12 truskawek (użyłam mrożonych)
1 galaretka truskawkowa
200 g śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego

Czekoladę mleczną roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Papierowe, woskowane w środku foremki do muffinów lub foremki siliconowe (muszą być cienkie, takie kiepskiej jakości, bo z tych dobrych/grubych będzie problem z wyjęciem foremek czekoladowych) smarujemy w środku czekoladą przy użyciu małego pędzelka z płaskim ułożeniem włosia (taki do malowania farbkami jest dobry).
Czekolady wystarczy na 6 foremek.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, a potem zdzieramy delikatnie papier lub odchylamy silicon i wyjmujemy foremki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, dodajemy zamrożone truskawki i ostawiamy do momentu aż zacznie tężeć. W chwili, gdy będzie już ciężko zamieszać ją łyżką, napełniamy nią czekoladowe foremki.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i nakładamy na foremki wypełnione galaretką. Schładzamy, możemy posypać czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation