Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

daktyle w czekoladzie: Lipowo- piernikowe muffinki

porcja na 11 muffinek:
1/2 szklanki zaparzonej z 2 torebek herbaty z kwiatu lipy (ew. mleko lub kawa)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 pełne łyżki miodu
100 g cukru
1 jajko

1/2 tabliczki mlecznej czekolady do polania upieczonych muffinek
mielone orzechy włoskie do obsypania wierzchu

2 torebki lipy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Miód, jeśli jest skrystalizowany, rozpuścić, ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. Rozłożyć do 11 foremek do muffinek. Piec 25 minut w 180°C. Wystudzone muffinki polać rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą i posypać mielonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation