Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

daktyle w czekoladzie: Muffinki adwentowe

Ciasto (12 muffinek):
2 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy

Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Dodać rozmącone żółtka, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę i proszek oraz rozpuszczone i wystudzone masło, wymieszać. Wlewać do foremek do muffinek do 3/4 wysokości. Piec ok 25 minut w 180°C. Wystudzić. Muffinki dobrze jest nasączyć wodą z cukrem i alkoholem.

Polewa żelkowa:
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 galaretka o dowolnym smaku (ja dałam truskawkową)

Wszystkie składniki włożyć do garnka, gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Lekko ostudzić, smarować babeczki jeszcze letnią masą. Dowolnie dekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation