Inne

ciasta

: Bounty

Biszkopt:

jajka – 5 sztuk
mąka pszenna – 3/4 szklanki
cukier – 1/2 szklanki
kakao – 3 łyżki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko jedno po drugim i ubijamy do uzyskania masy jajecznej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką aby masa była puszysta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 175 stopniach około 30 minut.

Masa kokosowa:

mleko – 500 ml
cukier – 1/2 szklanki
masło – 200 g
wiórki kokosowe – 300-350 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie

Mleko zagotowujemy z cukrami i dodajemy wiórki. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy (około 20 minut). Gdy masa zgęstnieje, to do jeszcze gorącej dodajemy pokrojone masło i dobrze mieszamy aż się rozpuści.
Studzimy masę i wykładamy całą na biszkopt.

Polewa:

margaryna – 3/4 kostki
czekolada mleczna – tabliczka
czekolada gorzka – tabliczka

Czekolady łamiemy nad kąpielą wodną i rozpuszczamy razem z masłem. Gotową polewamy ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation