Inne

ciasta

Placek z rabarbarem
KŁADNIKI NA CIASTO:

4 jajka, duże
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łodygi rabarbaru

DODATKOWO:

2 łyżki cukru
cukier puder do oprószenia

Rabarbar kroimy na kawałki i oprószamy 2 łyżkami cukru. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy olej. W kilku małych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 18×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu kawałki rabarbaru. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation