Pełnoziarniste pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem
Składniki
Na ciasto:
400g mąki pszennej pełnoziarnistej
250g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
woda
Na farsz:
dwie duże piersi z kurczaka
5 dużych garści szpinaku
1/2 kostki sera feta
2-3 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
pieprz
Dodatkowo:
jedno jajko
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i pieprz. Drożdże dokładnie wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody i dodać do mąki. Naszykować w szklance ciepłą wodę, zagniatać ciasto, co jakiś czas dolewając wody. Nie jestem w stanie dokładnie określić ile mililitrów wlałam - około 1,5 szklanki, najlepiej robić to na oko, bo jednak dużo zależy od rodzaju użytej mąki. Zagniecione ciasto lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć, dodać szpinak, gdy delikatnie puści sok, również pierś z kurczaka, wszystko popieprzyć, podsmażyć, pod koniec przykryć pokrywką. Kiedy szpinak już puści sok, a kurczak będzie usmażony, dodać pokruszoną fetę i trzymać na mniejszym ogniu aż się rozpuści. Tak przygotowany farsz odstawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować, wykroić okręgi za pomocą jakiejś miski, do środka nakładać farsz, zaklejać tak, by wyglądały jak pierogi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.