Kuchnia

przepisy dietetyczne

Jesienna zupa krem z dyni

SKŁADNIKI
2 kg obranej i pokrojonej dyni
1,5 litra wody (lub wywaru warzywnego, ja jednak robiłam na wodzie – oszczędność czasu, a smak równie pyszny)
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego (do podsmażenia cebulki)
do smaku: papryka ostra, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz
ziele angielskie i kilka liści laurowych (warto wrzucić je w gazik i zawiązać, dzięki czemu możemy je później wyjąć, unikając nieprzyjemnej niespodzianki w postaci rozgryzionego ziela angielskiego :D)

PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym.
Pokrojoną dynię, marchewkę i podsmażoną cebulę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą lub wywarem warzywnym.
Całość gotujemy 20-30 minut (do miękkości). Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
Odstawiamy zupę do przestygnięcia, następnie całość blendujemy. Gotowe!
Zupkę podajemy z pełnoziarnistymi grzankami, ciekawie smakuje także z groszkiem ptysiowym.

Obowiązkowe są też pestki z dyni! 🙂 Najlepsze są te świeżutkie, dopiero co obrane, dlatego nie warto wyrzucać pestek wyjętych podczas krojenia naszej dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation