Kuchnia
przepisy dietetyczne
Orkiszowe fit pierogi ruskie
SKŁADNIKI
330 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (+ ok. 50 g mąki do podsypywania ciasta)
200 ml gorącej wody z czajnika
łyżka oleju rzepakowego
pół łyżeczki soli himalajskiej
Farsz:
500 g obranych ziemniaków
500 g twarogu półtłustego (lub chudego)
2 średnie cebule
2 łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego
sól himalajska (ok. pół łyżeczki) i pieprz czarny (ok. 3/4 łyżeczki) do smaku
do podania: 1 cebula + ok. 8 łyżek jogurtu naturalnego (po 2 na porcję)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości, ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości kawałków).
W tym czasie kroimy 2 cebule w małą kosteczkę (osobno możemy pokroić też trzecią cebulę do podania, odstawić ją na bok i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego zaraz po cebuli do farszu) i podsmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego na średnim ogniu, aż zmięknie i się zarumieni, stale mieszając aby się nie przypaliła (wtedy będzie gorzka).
Do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy. Odcedzamy ugotowane ziemniaki i dodajemy do miski (nie musimy czekać aż wystygną). Zagniatamy tłuczkiem do ziemniaków aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Przygotowujemy ciasto. Do osobnej miski dodajemy mąkę, olej i sól, a na koniec gorącą wodę. Mieszamy najpierw łyżką, aby się nie poparzyć, a po chwili zagniatamy ciasto rękoma na gładką, elastyczną masę. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części.
Pozostawiamy jedną część na blacie, a pozostałe przykrywamy dokładnie folią spożywczą lub ściereczką (to bardzo ważne, gdyż ciasto szybko wysycha). Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby nie przywierało do blatu. Rozwałkowujemy ciasto tak cienko, jak tylko potrafimy. Wykrawamy okręgi (np. szklanką) i możemy je ponownie rozwałkować, jeśli nie są wystarczająco cienkie (zbyt grube ciasto będzie przeważało smakiem nad farszem).
Wykładamy po ok. 2 łyżeczki farszu i bardzo dokładnie zalepiamy pierogi. Odstawiamy pierogi na bok i powtarzamy te czynności z pozostałymi trzema częściami ciasta po kolei. W międzyczasie zagotowujemy duży garnek z wodą i łyżką oleju rzepakowego (dzięki temu pierogi się nie posklejają).
Po przygotowaniu wszystkich pierogów wrzucamy połowę do garnka z gotującą się wodą (im mniejszy garnek tym mniej pierogów wrzucamy na raz). Gotujemy pierogi ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Odcedzamy łyżką i przekładamy na talerze.
Gotowe pierogi podajemy z podsmażoną wcześniej cebulką i jogurtem naturalnym.
MA==