Kuchnia

przepisy dietetyczne

Bułeczki hamburgerowe - delikatne i maślane

SKŁADNIKI 12 SZTUK
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
5 żółtek
80 g masła
ORAZ
żółtko + 1 łyżka mleka
1 łyżka sezamu

PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozdrobnić i włożyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać i zrobić wgłębienie. Wlać w nie wyrośnięte drożdże, dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać przez ok. 5 minut.
Dodać miękkie, pokrojone masło i dokładnie wyrobić na elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 12 równych części. Szybko uformować kulki i ułożyć je z zachowaniem odstępów na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nastawić na 210 stopni C. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 15 minut na złoty kolor.

WSKAZÓWKI
Można użyć drożdży instant (7 g) i dodać je bezpośrednio do mąki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation