Kuchnia

przepisy dietetyczne

Pizza bezglutenowa

SKŁADNIKI2 SZT. ŚR. 26 CM
mieszanka mąk bezglutenowych: 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki mąki owsianej lub z sorgo
1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
2 białka jajek

PRZYKŁADOWE DODATKI
6 łyżek SOSU POMIDOROWEGO
100 g mozzarelli w kulce + 1/2 szklanki tartej mozzarelli
4 plasterki szynki parmeńskiej
100 g pomidorków koktajlowych
suszone oregano, rukola lub bazylia

PRZYGOTOWANIE
Wymieszać wszystkie mąki (z tapioki, ryżową, z ciecierzycy i owsianą lub z sorga). Dodać zmielone siemię lniane oraz sól, wymieszać.
W garnuszku podgrzać mleko (ma być lekko ciepłe, nie gorące), odstawić z ognia, dodać drożdże i cukier, wymieszać.
Do mąki wlewać stopniowo mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodać oliwę oraz białka jajek i ponownie wymieszać.
Miksować składniki na małych obrotach miksera przez ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2 tortownice o średnicy ok. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do każdej tortownicy wyłożyć po połowie ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować dodatki do pizzy.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Włożyć pierwszą tortownicę i piec przez 3 minuty, rozsmarować sos pomidorowy, posypać startymi na tarce serami i piec przez kolejne 7 - 8 minut, pod koniec kładąc szynkę parmeńską i pokrojone pomidorki.
Na koniec pieczenia pizza ma być zrumieniona od spodu. Po upieczeniu posypać suszonym oregano oraz świeżą bazylią lub rukolą.

WSKAZÓWKI
Można upiec wcześniej i podgrzewać (w piekarniku lub na patelni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation