Inne

ciasta

Napoleonka -
CIASTO:
mąka, 0,5 kg
margaryna, 1
śmietana, 0,5 szklanki
Budyń:
żółtka, 5
mleko, 6 szklanek
cukier, 1 szklanka
Mąka pszenna, 1,5 szklanki
cukier waniliowy

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 4 części. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 26 cm. na papierze wałkujemy kolejno 4 cz. ciasta. Piec na złoty kolor w 180 stopni.

Żółtka i mąkę rozmieszać dokładnie w 1,5 szklanki mleka, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną z żółtkami mąkę. Gotować zgęstnieje.

Gorącym budyniem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drug lub trzeci dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation