Kuchnia

Serniki takie i siakie..

Ciasto serowe z czereśniami

Składniki

Na ciasto kakaowe:
- 250g margaryny
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao

Na masę serową:
- 70g margaryny
- 140g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 750g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka lub twarożku śmietankowego
Dodatkowo:
- około 600g czereśni (można użyć również czereśni lub wiśni ze słoika)

Przygotowanie
Czereśnie umyć, wypestkować i przekroić na pół - około 24 sztuki odłożyć na bok z szypułkami (ja wypestkowałam także te z szypułkami, przekrawając je delikatnie od przeciwnej strony niż ogonek).
Ciasto kakaowe:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Na cieście ułożyć połówki czereśni.
Masa serowa:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Do utartej margaryny dodać po jednym żółtku, dalej miksując. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną, budyń i twaróg. Białka (czystymi śmigłami!) ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej.
Całość:
Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na cieście w równych ostępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok 60min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation