Kuchnia

Serniki takie i siakie..

Sernik kapitański z bakaliami


foremka 24x27cm

Składniki:

1 kg tłustego białego sera,
7 jajek,
300g cukru pudru,
100g masła,
100g orzechów włoskich,
100g tartych migdałów (użyłam BackMit),
30g świeżych drożdży,
2 łyżki mleka,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack),
kilka kropel aromatu waniliowego.

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Piec około 50 minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation