Kuchnia

Serniki takie i siakie..

Sernik z orzechami

Na tortownicę 23 cm

Spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych, mogą być w czekoladzie
60 g masła

Masa orzechowa:
2/3 szklanki miodu
70 g masła
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
750 g twarogu sernikowego (najlepszy będzie tłusty twaróg, dwukrotnie zmielony)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasteczka kruszymy na pył. Mieszamy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno tortownicy.

Teraz masa orzechowa: masło topimy w garnuszku, dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Ciepłą wylewamy na spód i rozsmarowujemy.

Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na niskich obrotach miksera. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników.


Masę serową wylewamy na masę orzechową.

Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie odstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation