Kuchnia

Serniki takie i siakie..

Sernik na zimno z truskawkami

Masa serowa:

150g biszkoptów,
700g białego sera,
125 g serka mascarpone,
szklanka cukru,
150g truskawek,
laska wanilii,
szklanka śmietany 30%,
2 łyżki żelatyny.


Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów.
Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić.


Mus truskawkowy:

500 g truskawek,
galaretka truskawkowa.

Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę.
Tężejącą masę wylać na ciasto.
Wstawić na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation