Kuchnia

Serniki takie i siakie..

Sernik czeski

foremka 23x33 cm

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
szklanka mleka,
szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki),
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej.

Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.

Masa serowa:

600g białego sera,
135g masła lub margaryny,
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
pomarańcza.

Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żółtka oddzielone od białek, krótko zmiksować. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę wylać na ciasto.
Piec około 45 w temp. 200st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation