Kuchnia

Serniki takie i siakie..

Ciasto makowe z masą serową

foremka 25x36cm

Ciasto:

6 jajek,
szklanka mąki pszennej tortowej,
1/2 szklanki cukru,
szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżeczki przegotowanej zimnej wody.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.

Masa serowa:

1 kg gęstego serka waniliowego z wiaderka,
szklanka cukru,
250g masła lub margaryny,
3/4 szklanki letniego mleka,
4 czubate łyżeczki żelatyny,
2 łyżki cukru waniliowego.

Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie podgrzewając na małym ogniu i stale mieszając, dokładnie rozpuścić. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukrów. Stale ucierając, dodawać porcjami ser. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować.

Dodatkowo:

słoik konfitury z czarnej porzeczki,
100g płatków migdałowych.

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 3/4 masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować konfiturą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation