Inne

ciasta

Knedle ze śliwkami
Składniki

– ok. 600g ugotowanych ziemniaków
– 2 jajka
– ok. 300g śliwek węgierek
– mąka ziemniaczana
Przepis

Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Chwilę studzić i jeszcze ciepłe zmielić (zmielić w ręcznej maszynce do ziemniaków). Ostudzone ziemniaki włożyć do miski, ziemniaki powinny zajmować połowę miski (patrz na zdj):

Następnie do miski wsypać mąkę ziemniaczaną (1/4 część) i wbić dwa jajka. Całość zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne. Zawsze knedle robię odrywając część ciasta, ugniatam na płaski placek w rękach i kładę śliwkę. Formuję kluski. Knedle wkładać partiami do osolonej i gotującej się wody, mieszając od czasu do czasu. Gdy zagotują się i wypłyną, należy gotować je jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe można posypać cynamonem i brązowym cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation