Kuchnia

*** PANCAKES

Placuszki z dyni. (inspiracja)

1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 szklanki puree z dyni*
1 szklanka mleka,
1 jajko,
łyżka oleju.

W jednej misce łączymy składniki suche – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej – roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, olej i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy rózgi.

Przelewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie, mieć konsystencję gęstszej śmietany.

Rozgrzewamy dużą patelnię i nakładamy po ok.2-3 łyżki ciasta na jednego placuszka. Smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszków zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przewracamy i smażymy jeszcze ok.2min, aż do zrumienienia.

W ten sposób wyszło mi ok.14 placuszków, to porcja dla dwóch głodnych osób. Placuszki są naprawdę syte, niesamowicie mięsiste.

Podajemy z jogurtem naturalnym, domową konfiturą, miodem lub prażonymi orzechami.


* Puree z dyni przygotowujemy przez upieczenie jej w piekarniku, a następnie zmiksowanie jej miąższu Całą dynię dzielimy na mniejsze części, skórkę zostawiamy, usuwamy miąższ i pieczemy w rozgrzanym do 180st. piekarniku, aż będzie miękka (ok. 30-60minut). Następnie studzimy, oddzielamy mięciutki miąższ od skórki i miksujemy na gładkie puree. To doskonała baza do placuszków, ciast, zup, makaronów, owsianek itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation