Kuchnia

*** PANCAKES

Racuchy drożdżowe | Kwestia Smaku


Składniki
ok. 30 sztuk

3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
40 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Oraz

cukier puder do posypania
masło klarowane lub olej roślinny do smażenia




Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
Przygotować rozczyn: do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Wymieszać na gładką masę i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąć i wypełni cały kubek.
Zrobić wgłębienie w mące, wlać w niego rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie raczej rzadkie. Wyrabiać tak przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite, a pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherze powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju, moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię. Z podanego przepisu wyjdzie nam dość sporo placków. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wskazówki

Można wkładać do środka kawałeczki jabłek.
1 szklanka = 250 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation