Kuchnia

*** PANCAKES

Puszyste placki drożdżowe


Składniki

20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru do drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
400 g przesianej mąki
2 czubate łyżki cukru
300 ml maślanki
2 duże jajka (L)
2 łyżki oleju
ewentualnie ulubiony aromat do smaku

Wykonanie

Drożdże rozkrusz, zasyp dwiema łyżeczkami cukru i zalej połową mleka - wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka i olej.
Wlej rozczyn drożdżowy i resztę mleka.
Zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dodając maślankę.
Ciasto ma być dość rzadkie i lejące (ale sporo gęstsze od ciasta naleśnikowego).
Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie możesz smażyć placuszki - nie smaż ich na dużej ilości oleju, patelnię jedynie przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation