Kuchnia

*** PANCAKES

Fit placuszki


Składniki

3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną - może być również owsiana, czy np. jaglana)
około 150 ml mleka
1,5 łyżki miodu
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu

Wykonanie

Żółtka krótko zmiksuj.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem.
Do żółtek dodaj na zmianę mąkę i mleko, na koniec dodaj miód.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Smaż nieduże placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem, na małym ogniu pod przykryciem - świetnie nadaje się do tego patelnia do smażenia jajek sadzonych.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation