Kuchnia

kuchnia

Maultaschen - szwabskie pierożki ze szpinakiem

Składniki (na ok. 50 szt. pierożków):
Farsz:
5-6 cienkich parówek cielęcych (dobrej jakości)
0,5 kg świeżego szpinaku
0,20 kg boczku wędzonego
1 średnia cebula
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
woda (tyle ile ciasto zabierze, żeby było elastyczne), średnio ok. 0,5 szklanki

Sos koperkowy:
1 warzywna kostka rosołowa
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
koperek
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak myjemy i kroimy (nie mielimy!) na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Smażymy, aby stał się miękki, ale uważamy, żeby nie stał się rozgotowany. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Cebulkę na lekko brązowo, a boczek na skwarki. Parówki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, miksując na gładką masę. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą (parówki, skwarki, szpinak i cebulkę) i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Na posypanej mąką stolnicy wysypujemy mąkę, w środek jajko i sól. Powoli dodajemy wodę. Ciasto ma mieć konsystencję elastyczną i miękką. Formujemy z ciasta kulę i kroimy ją na 4 części. Każdą część będziemy rozwałkowywać. Zaczynamy robić pierożki. Ciasto rozwałkowujemy - ma być cienkie i kroimy na kwadraty. Oryginalnie Maultaschen powinny mieć wymiary 10x10 cm, ja jednak zrobiłam 5x5 cm, ponieważ wygodniej się je gotuje. Do każdego pierożka nakładamy ok. łyżeczkę farszu. Wodę na pierogi, kiedy zacznie się gotować solimy. Pierożki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną, wtedy je wyciągamy, najlepiej polać je zimną wodą po wyciągnięciu, aby je zahartować - nie będą się wtedy kleić bardzo do siebie. Pierożki rozkładamy na talerzach, żeby się nie sklejały leżąc na sobie. Robimy sos. Kostkę rozpuszczamy w szklance zagotowanej wody. Koperek siekamy. Masło oraz mąkę wrzucamy do garnka i podsmażamy, następnie zalewamy "rosołkiem". Kiedy mieszanka się zagotuje dodajemy śmietanę oraz koperek i przyprawy. Mieszamy. Gotowe pierożki wykładamy na talerz i polewamy koperkowym sosem... Smacznego! :)))

fiolinea.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation