Kuchnia

Ulubione slodkosci

Szarlotka z budyniem

Składniki

200 g mąki
100 g schłodzonego masła
szczypta soli
4 jajka
1 żółtko
250 g śmietany kwaśnej
1 kg jabłek
1 budyń śmietankowy
aromat śmietankowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z jednej cytryny
160 g cukru
1 łyżka wody

Etapy przygotowania

1

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, 80g cukru, żółtko, wodę oraz szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto (będzie dość kruche). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Składniki etapu: 200 g mąki, 100 g schłodzonego masła, szczypta soli, 1 żółtko, 1 łyżka wody, 160 g cukru
2

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 2cm i skropić sokiem z cytryny.

Składniki etapu: 1 kg jabłek, sok z jednej cytryny
3

Jajka, śmietanę, pozostały cukier, cukier waniliowy, parę kropli aromatu śmietankowego i budyń śmietankowy, utrzeć na gładką masę.

Składniki etapu: 4 jajka, 250 g śmietany kwaśnej, 1 budyń śmietankowy, aromat śmietankowy, 2 łyżeczki cukru waniliowego
4

Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blaszki i brzegi (ciasto jest za kruche, żeby je rozwałkować). Na wierzchu poukładać jabłka i zalać je masą śmietanową. Piekłam w temperaturze 175oC na funkcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) przez 60 minut. Przed podaniem brzegi ciasta można posypać cynamonem.

http://gotowanie.onet.pl/przepisy/szarlotka-z-budyniem,116450.html?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=gotowanie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation