Kuchnia

Ulubione slodkosci

Składniki:

Zaczyn
125 ml mleka
25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
Ciasto
340 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
40 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
sól szczypta
Nadzienie
0,5 kg twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
1 garść rodzynek
1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża)

Przygotowanie:
Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać jajko, cukier rodzynki i wymieszać.

Zaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut aż drożdże "ruszą".

Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60*30 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować twaróg. Ciasto z dłuższej strony złożyć ponad połowę i przykryć resztą ciasta. Uzyskany prostokąt z nadzieniem pokroić na 12 równych części. Każdy mały prostokąt skręcić w połowie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

http://ala-piecze.blogspot.de/2015/05/drozdzowki-z-serem-i-rodzynkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation