Kuchnia

Ulubione slodkosci

Pączki pieczone

Składniki, 16- 18 sztuk:

Ciasto:

• 100 ml ciepłego mleka
• 50 g świeżych drożdży
• 370 g mąki pszennej (tortowej)
• 50 g cukru
• 3/4 łyżeczki soli
• 3 jajka
• 170 g masła

oraz:

• jajko do posmarowania
• około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej
• papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
• cienka szklanka lub metalowa obręcz o średnicy 7,5 cm


Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły.

Z drożdży zrobić rozczyn - pokruszyć drożdże i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, wlać ciepłe mleko, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera. Ciasto ma być gładkie. Następnie dodawać po kawałeczku miękkiego masła, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem. Ciasto powinno być elastyczne i błyszczące, które będzie odklejało się z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę, wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką wycinać kółka, rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.

Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić razem z blaszką do piekarnika (środkowa część). Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków. Smacznego.

Pączki są przepyszne, obłędne w smaku, lepsze niż te smażone tradycyjnie na tłuszczu! Nie zastanawiajcie się, róbcie :-)

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation