Kuchnia

Ulubione slodkosci

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

Na ciasto:

500 g mąki krupczatki
250 g masła
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

2 kg jabłek
1 kopiasta łyżka masła
2 - 3 łyżki miodu
2 - 3 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny ( ilość w zależności od potrzeby - ja daje zazwyczaj sok z połowy cytryny, ale to zależy od kwaśności jabłek. Jeśli są kwaskowate można nie dodawać wcale ) )

Dodatkowo;

cukier puder do obsypania szarlotki
migdały w płatkach do wierzchniej części ciasta ( pół małego opakowania )

Sposób wykonania:

Z mąki, cukru, masła, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia wyrobić gładkie ciasto
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i jego boki ( ciasto źle się rozwałkowuje dlatego można wykładać tortownic kawałkami ciasta). Tortownicę wstawić do lodówki.
1/3 ciasta owiniętego w folię włożyć do zamrażalnika
Jabłka umyć, obrać, podzielić na cząstki i pokroić na cienkie plasterki.Skropić sokiem z cytryny
W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła i miód. Dodać jabłka i smażyć je przez kilka minut aż lekko zmiękną. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec prażenia dodać cynamon i dokładnie wymieszać
Jabłka trochę przestudzić, a następnie wyłożyć na ciasto. Równomiernie je rozprowadzić. Na jabłka zetrzeć pozostałą część ciasta. Należy zrobić to w dwóch etapach: najpierw ścieramy na tarce o dużych oczkach trochę więcej niż połowę pozostałego ciasta, potem posypujemy go płatkami migdałowymi i ścieramy resztę ciasta
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 1 godz
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem


http://anikagotuje.blogspot.co.at/2013/05/szarlotka-na-kruchym-ciescie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation