Kuchnia

Ulubione slodkosci

Serowe ciasteczka z jabłkiem

Składniki:

ciasto:

25 dag sera białego
25 dag masła
25 dag mąki pszennej
1 żółtko

ponadto:

2-3 jabłka
cynamon
cukier puder do posypania
białko do smarowania ciasta

Sposób wykonania:

Ser przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekac z masłem. Dodac ser, żołtko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkowac na grubość 0,5 cm i wykrawać okrągłe placki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki jak pomarańcze. Cząstki jabłka grubszą stroną układać przy obwodzie placka. Posypać cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta i lekko przygnieść (nie zlepiać, jabłka powinny być widoczne).

Przed pieczeniem posmarować ciastka rozbitym białkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 C, do ładnego zezłocenia.

Jeszce ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.

Podawać w dniu przygotowania.

http://kobieceinspiracje.pl/out,48473.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation