Kuchnia

Ulubione slodkosci

Ciasto śmietankowo porzeczkowe

W tym cieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki.

Składniki:

Biszkopt:*
6 jajek dużych-L
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
500 ml kremówki 30%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy*
Polewa:
125 g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki zimnej wody
0,5 szkl cukru pudru
Dodatkowo
2 dżemy z czarnej porzeczki 280g

Przygotowanie:
Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Masa śmietankowa:
Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać.
Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc.
* Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę.
* Śmietan fixy możemy zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny.

http://kobieceinspiracje.pl/tag?q=ciasto%20z%20porzeczkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation