Dziecko

dziecka swiat, małe stópki...wielkie serca., Dziecko

Filety z kurczaka w szynce z sosem pieczarkowym | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
500 g filetów z kurczaka
2 łyżeczki musztardy
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
4 łyżki dobrego masła lub masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

FILETY Z KURCZAKA W SZYNCE SUSZONEJ:
Filety opłukać i dokładnie osuszyć. Poodcinać kostki i włókna jeśli takie są, następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą (ale bardzo mało, bo szynka będzie słona), pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztarda. Zawinąć w szynkę parmeńską.
Rozgrzać połowę masła na patelni na umiarkowanym ogniu, włożyć połowę filetów i na małym ogniu smażyć przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura.
Filety odłożyć na talerz. Na patelnię włożyć resztę masła i usmażyć resztę filetów. Masłem z patelni polać filety.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation