Hobby

Zdrowe

Składniki 1 porcja


4 jajka
płaska łyżka mąki razowej
2 łyżki mleka
sól, pieprz

3 plasterki wędliny drobiowej
pół pokrojonej w drobną kostkę cebuli
2 łyżki startego żółtego sera
połowa pomidora
szczypiorek
kilka oliwek

Przygotowanie

Przygotowanie omletu jest praktycznie analogiczne jak w poprzednim przepisie: Jajka rozbijamy w misce, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy mleko i mąkę oraz cebulę, szczypiorek i pokrojoną w cienkie paski wędlinę. Na średniej wielkości rozgrzaną patelnię teflonową (w przypadku braku patelni teflonowej, używamy zwykłej z 2 łyżkami oliwy – o wiele wyższy stopień trudności ;) wylewamy przygotowaną masę. Gdy spód zacznie się ścinać (należy uważać aby zbytnio nie przypiec omletu), drewnianą łopatką zbieramy z brzegów surową jeszcze masę jajeczną przesuwając ją ku środkowi patelni, tak aby całość ścięła się równomiernie.
Gdy to nastąpi, na połowę dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, oliwki oraz starty ser. Omlet smażymy jeszcze przez minutę nie przesuwając już masy jajecznej, ale przykrywając patelnię przykrywką, aby cała masa ścięła w 100%. Delikatnie zsuwamy omlet na talerz i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation