Hobby

Zdrowe

składniki na 5 porcji:
2 łyżeczki masła
2 średnie cebule
¾ łyżeczki suszonej szałwi
½ łyżeczku przyprawy curry bez benzoesanu sodu
¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
3 łyżki mąki
4 szklanki wody
1 łyżka przecieru pomidorowego
500 g świeżej dyni bez pestek i skórki (około 850 g z pestkami i skórą)
2 małe jabłka
½ szklanki mleka
Sól morska

Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój w kostkę cebule i jabłka.
Rozgrzej w garnku masło na średnim ogniu, wrzuć cebulkę i zeszklij ją przez około 3 minuty.
Dopraw szałwią, curry i muszkatem, podsmażaj 30 sekund.
Wmieszaj mąkę i mieszając smaż 30 sekund.
Dodaj wodę, przecier pomidorowy i sól do smaku, dobrze wymieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki z mąki.
Wrzuć dynię i jabłka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Gotuj zupę przez 25 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
Przemieszaj zupę od czasu do czasu, gdy dynia będzie miękka odstaw do ostygnięcia.
Zmiksuj zupę blenderem na kremową konsystencję.
Wlej mleko, wymieszaj i ponownie podgrzej.
Nałóż porcje do miseczek, posyp szałwią i smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation