Hobby

Zdrowe

Składniki na 4 porcje:
4 filety z halibuta (po 170g)
Oliwa w sprayu
¼ szklanki pesto
1 szklanka marchewki pokrojonej na zapałki
1 szklanka cukini pokrojonej na zapałki
¾ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
4 łyżeczki oliwy
4 łyżeczki wytrawnego białego wina
4 arkusze pergaminu / papieru do pieczenia (25-30cm)

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Złóż arkusz papieru na pół, otwórz i spryskaj środek pergaminu oliwą w sprayu zostawiając ok. 5-cio cm suchą krawędź
Mniej więcej na środku jednej z powstałych połówek papieru umieść filet z halibuta, posmaruj łyżką pesto, połóż ¼ szklanki marchewki, ¼ szklanki cukini, posyp solą i pieprzem, skrop łyżeczką wina i łyżeczką oliwy.
Złóż papier, zawiń krawędzie tworząc szczelną kopertę. Powtórz z pozostałymi kawałkami ryby.
Umieść koperty na blaszce, wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w 220 stopniach, lub do momentu gdy lekko zbrązowieją.
Przed podaniem przenieś filety z warzywami na talerz i polej powstałym sosem, lub serwuj w kopertach, pamietając żeby ostrożnie przebić papier, by para uciekła.
Możesz podawać z porcją ryżu, kaszy lub komosy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation