Hobby

Zdrowe

Składniki na keksówkę (dł. 22 cm):
Fasola mung - 1,5 szklanki
Cebula - 2 sztuki
Czosnek - 2 ząbki
Pieczarki - 6 sztuk
Marchew - sztuka
Pietruszka (korzeń) - mała sztuka
Seler (korzeń) - mały kawałek
Olej rzepakowy - łyżka
Jaja - 4 sztuki
Natka pietruszki - 1/2 pęczka
Cząber - 1 - 2 łyżeczki
Sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Namoczoną fasolę ugotuj w wodzie do miękkości (ok. 20 minut) i zmiel w maszynce lub zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę.
Na łyżce oleju podsmaż posiekane w kostkę cebulę, czosnek i pieczarki.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach (ja używam malaksera) i dodaj do cebuli - smaż przez kilka minut.
Zawartość patelni przełóż do zmiksowanej fasoli, dodaj jaja, natkę pietruszki i przyprawy - dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam sylikonowej, gdzie papier nie jest konieczny) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation