Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Ciasto z białek makowo – kokosowe

Składniki:
10 białek
1/3 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetker)
1 szklanka mąki
1/3 szklanki maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g rodzynek lub innych bakalii (rodzynki radzę wcześniej namoczyć i osączyć)1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe.2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. 3. Następnie do białek, ciągle mieszając, (mikserem ustawionym na najniższe obroty) wlewać stopniowo olej. Dodać aromat, wymieszać.4. Odłożyć mikser i do białek dodać w 4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. 5. Na końcu dodać bakalie i krótko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 29x16cm, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation