Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

Składniki:
ciastka korzenne (u mnie typu Speculoos)do wyłożenia formy i przykrycia masy
mleko roślinne (u mnie sojowe)4,5 filiżanki (po 200 ml)
kasza manna1 filiżanka (200 ml)
suchy mak mielony2 filiżanki (po 200 ml)
cukier/ksylitol/erytroldo smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
gorzka czekolada1 tabliczka (100 g)
ew. orzechy włoskiedo posypania
To jest nie tylko świetna opcja dla zapracowanych. To jest po prostu bardzo dobre ciacho;)
Wykonanie:

Spód formy do ciasta (u mnie 23 x 33 cm) wykładam ciastkami korzennymi.
Do garnuszka wlewam 4,5 filiżanki mleka, słodzę, dodaję mak i podgrzewam.
W międzyczasie na suchej patelni podprażam orzechy, aż się zarumienią. Mieszam od czasu do czasu.
Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszkę, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje.
Następnie masę wylewam na ciasteczka. Wygładzam i przykrywam kolejną warstwą ciastek.
Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Roztopioną czekoladę wylewam na ciastka i posypuję orzechami. Zamiast orzechów możecie użyć pokruszonych ciastek korzennych lub nie posypywać niczym czekolady.
Po przestygnięciu ciasto wstawiam do lodówki, żeby masą stężała.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation