Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Chrupaczki makowe
Składniki na 10 porcji:

1 szklanka maku
2 białka jajek
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru kokosowego
starta skórka z 1 cytryny
100 gramów czekolady (70% kakao)
4 łyżki płatków migdałów
Wykonanie:

Mak wymieszaj z cukrem, białkami jaj i sokiem z cytryny. Masę przełóż na papier do pieczenia i równo rozsmaruj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15 minut. Im masa cieniej rozsmarowana tym czas pieczenia jest krótszy.

W międzyczasie upraż na patelni płatki migdałów, a czekoladę rozpuść. Można to zrobić w garnuszku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.

Masę makową wyjmij z piekarnika, a kiedy lekko ostygnie polej rozpuszczoną czekoladą i posyp uprażonymi płatkami migdałów. Pokrój na mniejsze kawałki, w zależności od upodobań.

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 5,6g;
tłuszcze: 12,5g;
węglowodany: 11,3g;
błonnik: 4g;
IG: 25
kalorie: 165 kcal;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation