Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: zapiekanka a'la bolognese (na chlebie tostowym)

Składniki na dużą blaszkę:

ok 16 kromek chleba tostowego
500 g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów krojonych
papryka czerwona
2 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
2 cebule
200 g sera cheddar
2 pomidory (użyłam żółte)
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki cukru
kilka łyżek mleka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
kilka łyżek oleju

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać starte warzywa, trochę posolić, podlać połową szklanki wody i dusić chwilę. Następnie dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory. Dusić wszystko razem około 15 minut; przyprawić ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem.
Blaszkę do pieczenia (może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation