Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną - Kreator Smaku

czas przygotowania:2,5hskala ostrości: typ: zapiekanka, ziemniakskala trudności: ilość osób na podany przepis: 4
Zapiekanka ziemniaczana daje wiele możliwości wykorzystania tego, co akurat masz w lodówce: warzyw, wędlin, mięsa. Dziś proponuję zapiekankę ziemniaczaną z wędliną.

Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom (szczególnie polana ketchupem). Najlepiej smakuje w długie zimowe wieczory. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej jedynym mankamentem jest długi czas pieczenia. Ale uwaga! Możesz przygotować ją dzień wcześniej i odgrzać w piekarniku, kiedy przyjdzie Ci na to ochota.

Potrzebne składniki:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
3 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1 kg ziemniaków
1 cukinia
300-500 g wędlin
100-200 g sera żółtego
sól
pieprz
zielona cebulka

Sposób przygotowania:

Szalotkę i czosnek pokrój drobno i przesmaż na maśle.
W rondelku lub wyższej patelni podgrzej mąkę, po 2-3 minutach dodaj masło, następnie zalej wszystko mlekiem i dokładnie rozmieszaj, na koniec dodaj gałkę muszkatołową i podsmażoną szalotkę z czosnkiem.
Ziemniaki umyj (jeśli trzeba to obierz), pokrój na cienkie plasterki.
Cukinię pokrój w słupki.
Wędlinę pokrój w cienkie plasterki lub wykorzystaj krojoną.
Układaj zapiekankę warstwami, pierwszą warstwą jest sos beszamelowy, kolejnymi ziemniaki, cukinia wędlina i ser. Ostatnią warstwą powinny być sos i ser.
Jeśli lubisz smak i zapach zielonej pietruszki możesz z powodzeniem podsypać nią ziemniaki.
Włóż na 120 minut do piekarnika nagrzanego do 160 °C.
Gotową zapiekankę możesz posypać krojoną zieloną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation