Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:



1 kg ziemniaków
500 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
300 ml śmietany 30%
250g żółtego sera
3 jajka
Masło
Sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili

Sposób przygotowania:

Na początku obieramy ziemniaki i kroimy je w grubsze talarki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut. Musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle dusimy cebulę, aż zrobi się szklista oraz dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy do miękkości.

Żaroodporne naczynie musimy wysmarować masłem. Spód wykładamy talarkami z ziemniaka, połowę usmażonego boczku oraz połowę cebuli z czosnkiem. Posypujemy 1/3 startego sera. Następnie ponownie wykładamy ziemniakami, boczkiem i cebulą. Posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę ziemniaków. Ostatnią część sera pozostawiamy na sam koniec.

Śmietanę miksujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz odrobiną papryki chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Całą zapiekankę polewamy przygotowaną mieszanką.

Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałą częścią sera i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Wierzch zapiekanki musi być lekko zarumieniony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation