Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Przepis na Lasagne - jak zrobić - MojePrzepisy.pl

Lasagne

Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Czas smażenia: 30 min.
Opis

Wbrew pozorom nie jest to aż tak bardzo pracochłonne danie.

Składniki

makaron lasagne
farsz mięsny

mięso mielone 80 dag
cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 1 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku
farsz pieczarkowy

pieczarki 1/2 kg
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
wegeta do smaku
do posypania

ser żółty 30 dag
sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2 szklanki
gałka muszkatołowa szczypta
Sposób przyrządzenia

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu wraz z mięsem.
Dodajemy zmiażdżony czosnek, bazylię, przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Cebulę do farszu pieczarkowego również siekamy i wraz ze startymi na grubej tarce pieczarkami podsmażamy na tłuszczu. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy.
Do tak przygotowanej jasnej zasmażki wlewamy mleko i mieszamy, by pozbyć się grudek.
Sos zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Warstwami układamy: makaron lasagne-farsz mięsny-sos beszamelowy-makaron lasagne-farsz pieczarkowy-ser żółty-sos beszamelowy - czynność powtarzamy.
Lasagne zapiekamy w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation