Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Zalewajka z ziemniakami

Składniki:

5 większych ziemniaków
garść suszonych grzybów
2 laski wędzonej kiełbasy
marchew
większa cebula
około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony z torebki)
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
pieprz,sól
płaska łyżeczka majeranku
2 łyżki śmietany

Przygotowanie

Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie). Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą ilością majeranku). Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation