Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

CHLEBEK „OOPSIES” (bezglutenowy, niskowęglowodanowy) | OLA LA LCHF

Składniki na ok 6-8 placków:

3 jajka
100 g tłustego twarogu
szczypta soli morskiej
½ łyżki mielonego siemienia lnianego lub babki jajowatej
1 łyżka ziaren słonecznika, sezamu lub innych, które lubicie w pieczywie
½ łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie, ponieważ placki świetnie rosną również bez spulchniacza (dla osób na diecie bezglutenowej proszek oczywiście bez glutenu)
Oddzielić białka od żółtek.

Twaróg, żółtka i siemię lniane (babkę jajowatą) wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Chcąc uzyskać lepszy efekt chleba do gotowej masy można dodać ziarna słonecznika, sezamu lub inne ulubione.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę – test odwróconej miski
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation