Kuchnia

przetwory

Przepis na Ogórki kanapkowe


Składniki dania: Ogórki kanapkowe

5 kg ogórków
6 szklanek wody
6 szklanek octu 10%
6 szklanek cukru
1 łyżka ziela angielskiego
1/2 łyżka kolorowego pieprzu
1 łyżka kurkumy
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka płatków czosnku
60 ml soli czyli 4 czubate łyżki


Przygotowanie dania: Ogórki kanapkowe

Ogórki myję, kroje w podłużne plastry, staram się, aby były równej grubości.
Ogórki wkładam ciasno do słoików. Im ciaśniej tym lepiej.
Zagotowuje marynatę z wody, octu, cukru, kurkumy, curry, czosnku, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i soli.
Gorącą marynata zalewam ogórki i od razu zakręcam. Wstawiam słoiki do garnka z gotującą się wodą. Gotuję je około 6-10 minut do czasu aż ogórki stracą zielony kolor skórki. Wyjmuje, ustawiam na ręczniku i przykrywam, aby wolno stygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation