Kuchnia

przetwory

Kulinarna Ja: Sałatka z ogórków na zimę

SKŁADNIKI:

- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cukinii (użyłam żółtej i zielonej)
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 250 g marchewki
- 250 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki soli (do zasolenia)

- przyprawy na 1 słoik: 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, pół łyżeczki kolendry, ew. pół łyżeczki gorczycy

Zalewa:
- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa umyć. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Ogórki, cukinię, marchew oraz ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce wraz z solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać przyprawy i napełnić odsączonymi warzywami. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa. Pasteryzować 15 min. od zagotowania się wody. Później słoiki obrócić do góry nogami aż do wystygnięcia- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików przecieka. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation