Kuchnia

przetwory

konfitura żurawinowa


Przepis na trzy słoiczki po 230-250ml.

Składniki:
- 4 szklanki świeżej żurawiny
- 2/3 szklanki cukru brzozowego
- 2/3 szklanki octu jabłkowego
- sok i miąższ z jednej cytryny (bez pestek)
- sok i miąższ z jednej pomarańczy (bez pestek)
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Sposób przygotowania:
1) Żurawinę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, ocet, cytrynę i pomarańczę.
2) Gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż żurawina zmięknie i popęka.
3) Cały czas dokładnie mieszamy, aż część wody odparuje i żurawina przyjmie konsystencję gęstego powidła.
4) Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy chwilę jeszcze gotując.
5) Gorące powidła przełożyć do słoików, mocno zakręcić.
6) Pieczemy w piekarniku – od momentu, kiedy powidło w słoiku ma temperaturę wrzenia, pieczemy 10 minut.
7) Zostawiamy słoiki w wyłączonym piekarniku aż stopniowo się ochłodzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation