Kuchnia

przetwory

Ser z jogurtu greckiego – wspaniały.

Wspaniały ,kremowy ser z jogurtu greckiego .
Potrzebne są dwa składniki – jogurt i sól ,może
jeszcze trochę cierpliwości ,bo od tego ile czasu
jogurt spędzi na sicie zależy jego jakość .Już po
kilku godzinach odcedzania otrzymamy serek do
smarowania chleba .Po dwóch dniach ser idealny
do pieczenia sernika .Potrzymany odrobinę dłużej
stanie się ostrzejszy i kwaśniejszy w smaku i taki
najbardziej nadaje się na kuleczki obtaczane w
ulubionych przyprawach i zalanych dobrą oliwą .
Kuleczki rozsmarowujemy potem na tostach ,pieczywie ,
lub dodajemy do sałatki ,pycha!.

Składniki :
Jogurt grecki ,naturalny też się nada ,1 kg
pół łyżeczki soli
sitko lub durszlak
miska
gaza lub tetrowa ściereczka

Sitko ustawione na misce wyłóż ściereczką ,wylej jogurt na sitko ,
dodaj sól ,wymieszaj ,zwiń ściereczkę i wstaw do lodówki .
Po około 10 ,12 godzinach otrzymasz serek na kanapkę
Po około 24 ,48 godzinach ser na sernik
Po około 3 ,4 dniach serek z którego można robić kuleczki , obtaczać w
ulubionych przyprawach i zalać oliwą . Taki ser w słoiku w lodówce może
stać do 3 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation