Kuchnia

przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Składniki:


1 kg zielonych pomidorów,
2 cebule,
1 czerwona papryka,
4 mini papryczki chili
2,5 szklanki wody,
3/4 szklanki octu 10%,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
3 płaskie łyżeczki soli,
1/2 szklanki cukru,
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka goździków,



Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.

Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut. Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.
Pasteryzować 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation